کاخ گلستان
همه چیز درباره کاخ گلستان
سفر به تهران به میزبانی کاخ گلستان
کاخ گلستان کاخی که پیشینه ای چند صد ساله دارد و خیلی از اتفاقات تاریخ رو در خودش دیده و تمامی درختان آن باغ زیبا تمامی خوب و بد تاریخ را دیده اند.چه زمانی که پادشاهان قاجار و پهلوی در آن قدم گذاشتن و چه زمانی که امیرکبیر بزرگ در آن خدمت می کرد.
ما طبق برنامه و رسالتی که بارها به آن اشاره کردیم قصد داریم طی مقالات و سفرنامه هامون با زبان ساده و دیدگاهی جدید با پشتوانه تجربه چندین تور لیدر با سابقه همه چیز رو درباره شهرها و جاذبه های ایران عزیزمون و جهان باشما به اشتراک بزارین و بتونیم یک قدم حتی کوچیک در صنعت گردشگری برداریم.
حالا نوبت به کاخ گلستان رسیده اولین و تنها جاذبه گردشگری تهران که در سال ۱۳۹۲ به ثبت جهانی یونسکو رسید، حالا بهتره که مقاله ما از آثار ثبت جهانی یونسکو ایران بخونین تا بدونین اصلا این آثار که خیلی هامون بیشتر اشو نمیدونیم چی هستن و اصلا اینکار چه فایده ای داره.کاخ گلستان پیشینه چند ساله دارد.
پیشینه کاخ گلستان
روایت ها دارین که این لوکیشین قبل از اینکه به کاخ گلستان امروزی تبدیل شود باغات و چنارستانی بوده است که سالها محل زندگی نمایندگان حکومت بوده است در سفرنامه سال ۹۹۶ پیترو دلاواله این مکان چهارباغی در زمان شاه عباس صفوی یکم نامبرده شده است.از سمت دیگری در تاریخ در سالهای ۱۰۴۶ تا ۱۰۷۶ ارگ سلطنتی شاه سلیمان صفوی در این مکان بوده است.
در شکل جدید کاخ گلستان که امروزه هم آن را شاهد هستیم دیگر اثری از ساختمان های زمان صفوی نیست و بنا اولیه شکل گیری کاخ گلستان که به آن ارگ سلطنتی تهران، عمارات مبارکه گلستان، یا قصر گلستان هم در تاریخ نامبرده می شده.اهمیت شکل گیری این کاخ در دوره قاجار و شخص محمد آقا خان قاجار بعد از تاسیس دوره قاجار شکل گرفت و این کاخ توسط هر کدام از شاه های دیگر قاجار تغییراتی به خود گرفت و در زمان پهلوی نیز ادامه داشت و امروزه به عنوان یک اثر تاریخی در خیابان ناصرخسرو تهران اولین بنا ثبت شده میراث فرهنگی جهانی یونسکو در تهران می باشد.
در زمان ناصر الدین شاه به واسطه حدود ۵۰ سال حکومت این شاه در دوره قاجار و سفرهای این شاه به اروپا تاثیراتی از معماری اروپایی در خود گرفت و با سوغاتی هایی که این شاه از سفر های خود می آورد ( مثل دوربین عکاسی، سرویس های چینی خاص، نقاشی های معروف) که اکنون همه آنها در موزه های کاخ گلستان قابل مشاهده است رنک و بویی جدید به این کاخ داده بود.
در دوران سه پادشاه آخر قاجار (مظفرالدین شاه، احمد شاه و محمد علی شاه) تا پایان انقراض این سلسله دیگر تغییراتی آنچنانی روی این کاخ انجام نشد ولی میشه گفت که این کاخ در آن زمان اتفاقات مهمی را به خود دید مثل انقلاب مشروطه، اعلام تاسیس مجلس ملی و … که جزیی جدا نشدنی از تاریخ ایران است.
خب پیشینه کاخ گلستان رو به طور خلاصه گفتیم و میریم که با جزییات این کاخ و بازدید از کاخ گلستان و سفرنامه کاخ گلستان آشنا بشیم.برای رسیدن به کاخ اول باید به سمت منطقه بازار تهران خیابان ناصر خسرو یا میدان ۱۵ خرداد خودمون رو برسونیم.از خیابان ناصر خسرو از خیابان خیام دسترسی با خودرو شخصی به کاخ امکان پذیر نیست چون در محدوده بازار تهران محوطه آن به علت محدودیت های ترافیکی برای خودرو های شخصی مسدود است.
موقعیت یابی و دسترسی به کاخ گلستان
نزدیک ترین ایستگاه های مترو به کاخ مترو امام خمینی و مترو ۱۵ خرداد از خط یک متروی تهران هست.کاخ گلستان ۳ ورودی دارد که یک ورودی خیابان ناصر خسرو رو به روی کوچه مروی است.یک ورودی از خیابان ۱۵ خرداد کوچه تکیه دولت هست و یک ورودی از میدان ارگ.در بدو ورود در ورودی ها دستگاهایی برای خرید بلیط موجود است و از اپلیکشین هایی مثل تاپ و آپ هم میتونین قبل رسیدن به کاخ بلیط بخرین و قیمت بلیط (از هر نفر ۳۰ هزار تومان تا ۱۸۰ هزار تومان بسته به قسمت هایی که قصد بازدید از آن دارید) مطلع شوین.
حس اولیه بازدید از کاخ گلستان
ما از ورودی خیایان ناصر خسرو وارد شدیم ادر بدو ورود بعد از گیت بلیط چند غرفه صنایع دستی واقع شده و بعد از قدم زدن در دالان هایی به درب ورودی کوچک چوبی میرسیم و وارد محوطه باغ کاخ میشین.اولین چیزی که میبینین شمس العماره هست که آینه کاری ها و عظمت این معماری شمارو تحت تاثیر قرار میده.سرتاسر محوطه بیرون کاخ مملو از کاشی کاری هایی که عظمت هنر ایرانی را به رخ همگان میکشه و رنگ های آبی کاشی ها در شما حسی به وجود می آورد که زیر لب میگین هنر نزد ایرانیان است و بس :😊
مکان نمایی بخش های کاخ گلستان
با قدم زدن در محوطه باغ از درب ورودی به سمت چپ حرکت کردیم یک گروه عکاسی در آنجا هستن که با لباس های قاجاری در صورت درخواست ازتون عکس میگیرن بعد آن عمارت بادگیر قرار گرفته و موزه عکاسخانه که عکسهایی که ناصر الدین شاه با دوربین گرفته در آن موزه قرار گرفته است.بعد از آن موزه چادر خانه و عمارت الماس رو که نقل است دفترکار امیرکبیر بوده مشاهده میکنیم. بعد آن دیواره است زیبا که سرتاسر کاشی کاری است.
همینکه به دست راست نگاه کنیم متوجه یک حوض بزرگ میشویم که در امتداد اش رو که نگاه کنیم کاخ با شکوهی رو میبینیم که درب اصلی ورودی سالن اصلی کاخ است. همینطور به مسیر خودمون ادامه میدیم تا به اونجا برسیم طی همین مسیر متوجه یک ساختمان شدیم که شبیه بقیه معماری کاخ نبود و معماری اروپایی داشت که باید بگم اون
کمی جلوتر قبل از رسیدن به درب اصلی در یک کنج قسمتی وجود دارد که به آن خلوت کریمخانی میگویند که نقل است کریم خان زند در آن خلوت میکرده و میگوییند آقا محمد خان استخوان های کریمخان زند رو از شیراز به آنجا آورده و در پای پله ها دفن کرده که به اعتراض به ظلمی که به او شده هرروز روی آن پا بذارد و دیگر شاه های قاجار نیز از تختی که در آن قسمت هست برای قلیان و تماشای باغ استفاده میکردند.
سمت چپ خلوت کریمخانی ایوان و تخت مرمر واقع شده و سمت راست آن ورودی اصلی کاخ ما ابتدا به سمت ورودی اصلی کاخ رفتیم در بدو ورود متوجه آینه کاری و سنگهای مرمر در ورودی کاخ میشین باید بگم که بینظیر هستش در یک کلمه.پاپوش هایی اونحجا هست که برای صدمه نخوردم کاخ باید پا کنین و پله هارو بالا میرین.بعد از پله ها اولین تالاری که در مسیر بازدید میبینین تالار سلام هست.
دور تا دور تالار یک شیشه کشیده شده و مسیری برای بازدیدکنندگان ایجاد شده دور تا دور تالار کلی اتفاقات و جاذبه ها منتظر شماست یک میز شطرنج و تخته، مبلمان های خیلی خاص و قدیمی یک شهاب سنگ که نقل شده در زمان قاجار در ایران به زمین خورده، و کمی جلوتر محوطه نشیمن شاه تخت طاووس و فرش هایی گران بها که برروی زمین کاشی شده که قدمگاه شاه بوده است.
لوسترهایی با عظمت و شیشه ای آینه کاری و گچ بری هایی ارزشمند و هنرمندانه، پرده ها و پنجره هایی بلند که عظمت تالار و کاخ رو به دید همگان و بازدیدکنندگان می کشد.بعد از خروج از تالار سلام یک اتاق نشیمن با مبلمان و فرشهایی گرانبها و میزهای دکوری میبینین که ….. بوده است.
حال داریم به تالار عاج میرسیم تالاری که سرتاسر پر از نقاشی از شاه های قاجاری است.مبلمان های فرانسوی و میز های نهارخوری در این تالار مشهود است و یک فرش قرمز بزرگ با هنر ایرانی در سرتاسر تالار نماین است. در سمت چپ تالار یک شومینه واقع شده که در اطراف آن ۲ عاج ووو است و دلیل نامگذاری این تالار هم همین است.
در ادامه مسیر بازدید از کاخ گلستان به یک تالار مستطیل شکل میرسیم که سرتاسر از کمد های شیشه ای است که در آن سرویس های چینی و لوازم تحریر سنگی که شاه های قاجار هدیه گرفتند، و دیوارها مملو از نقاشی های ارزشمند نقاش های خارجی است.
بعد از بازدید از این موزه لوازم به تالار برلیان میرسیم که نقل است به علت آینه کاری های فراوان این تالار و روشن شدن یک چراغ این تالار به مانند برلیانی میدرخشیده و به همین علت به این نام، نام گذاری شده.در این تالار نیز اشیا با ارزشی می بینین که یکی از آنها فرشی منقش به چهره مظفرالدین شاه قاجار است.در کنار تالار برلیان یک موزه کوچک دیگر است که در آن چند دستوشته، یک قرآنت خطی چند اسلحه قدیمی قابل بازدید است.
حال بعد این تالار به انتهای مسیر قسمت اصلی کاخ گلستان میرسیم و از یک درب دیگر در انتهای باغ از کاخ خارج می شویم.به راست حرکت میکنیم و به سمت ورودی اصلی کاخ میرویم و بعد از خلوت کریمخانی به ایوان مرمر و تخت مرمر میرسیم جایی که خیلی از اتفاقات تاریخ در این قیمت از کاخ افتاده و محل سلام مردم و اقشار جامعه به شاه ایران بوده است.
ایوان مرمر کاخ گلستان
ایوان مرمر کاخ گلستان از دو بخش تشکیل شده یک ایوان بزرگ و یک اتاق کوچک که اکنون یک موزه منقش به عکس های قدیمی ایوان مرمر است.در بخش بعدی وارد یک ایوان آینه کاری و شیشه کاری میشویم که باز هم عظمت هنر ایرانی را به رخ همگان می کشد.یک تخت مرمر بزرگ دی وسط ایوان قرار گرفته و شبیه تخت سلیمان است و شاه برای عظمت خود در هنگام قرار گیری در برابر مردم آن را ساخته است.نقل است این تخت در زمان فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است.
رو به روی ایوان مرمر امروزه یک حوضچه و زمینی سنگکاری شده است که در عکس ها قدیمی آن را میبینیم ولی مشخص است که شامل تغییرات زیادی در طی گذران این تاریخ شده است و در ادامه مسیر کاخ گلستان کاخ ابیض را میبینیم و میتونیم از درب انتهایی کاخ که به میدان ارگ میرسد خارج شده و یا ادامه مسیر از مسیری که وارد شدیم یا درب خیابان تکیه دولت خارج شویم که از این درب از کوچه تکیه دولت خارج بشیم رو به روی درب ورودی بازار آهنگران در میایم و میتونیم یک بازار گردی هم داشته باشیم.
زمان بازدید از کاخ گلستان
برای بازدید از کاخ گلستان به صورت عادی ۲ تا ۳ ساعت زمان لازم است بازدید از کاخ در شش ماه دوم سال ، شنبه تا چهارشنبه ۹ صبح لغایت ۱۷ بعدازظهر و فروش بلیط: ۹ لغایت ۱۶ و پنج شنبه و جمعه ها ۹ لغایت ۱۸ که پیشنهاد می کنیم زمان بازدید خود را با توجه به ساعت پایانی کار و اینکه برای بازدید از مجموعه حداقل به دو تا سه ساعت زمان نیازمند است تنظیم نمائید.
مجموعه کاخ گلستان در این ایام تعطیل خواهد بود؛ رحلت امام خمینی(ره) / 14خرداد، شهادت حضرت علی (ع) ۲۱ رمضان، تاسوعای حسینی ۹ محرم، عاشورای حسینی ۱۰ محرم، رحلت حضرت رسول اکرم(ص) و شهادت امام حسن مجتبی(ع) ۲۸ صفر و شهادت امام جعفرصادق (ع) ۲۵ شوال.
نشانی کاخ گلستان:
ورودی ۱ : تهران، خیابان ناصر خسرو روبروی کوچه مروی
ورودی ۲: تهران، خیابان پانزده خرداد، روبروی مسجد ارک
ورودی ۳ : تهران، خیابان پانزده خرداد، انتهای کوچه تکیه دولت
جهت دسترسی به کاخ گلستان از ایستگاه های متروی میدان ۱۵ خرداد (میدان ارگ) و میدان امام خمینی (میدان توپخانه) استفاده نمائید.
پایانه های اتوبوسرانی میدان امام خمینی و قورخانه نیز برای این منظور در دسترس می باشند.
تردد وسایل نقلیه در خیابان ها و محدوده منتهی به کاخ گلستان ( باب همایون – صور اسرافیل- داور – سبزه میدان ) ممنوع است.
سخن آخر اینکه ما در آریارمنه با بهره گیری از بهترین تور لیدر ها و تجربه چندین ساله در صنعت گردشگری این امکان و براتون فراهم میکنیم که بهترین برنامه ریزی رو برای سفرتون و علی الخصوص سفر به تهران داشته باشین و کلی لذت ببرین.گردشگری ایران و طبیعت ایران باید برای همه دنیا شناخته بشه.پیشنهاد ما اینه که همه جاذبه ها و جذابیت های ایران قشنگمون رو ببینین و امیدوارم از خوندن سفرنامه کاخ گلستان لذت برده باشین و اطلاعات خوبی رو بهتون اضافه کرده باشه.
آژانس ما با تجربه سالهای تورهای ایرانگری و جهانگردی آماده خدمت رسانی به هموطنان و مسافران عزیز خارجی از اقصی نقاط جهان است، با بهترین برنامه ریزی و بهترین خدمات شامل خرید پرواز داخلی و خارجی، رزرو هتل داخلی و خارجی و بیمه مسافرتی در سرتاسر ایران.کارشناسان ما کاملا آنلاین با ارسال پیام در واتساپ و تلگرام با شماره ۰۹۳۳۲۸۰۰۵۰۲ در خدمت شما عزیزان است.
با ما با آرامش سفر کنین 🙂